Theatercafé De Smoeshaan

De Smoeshaan is met zijn centrale ligging tussen Theater Bellevue en de artiesteningang van het DeLaMar Theater de ideale plek voor het begin en eind van een avondje uit. Ook de bezoekers van het DeLaMar Theater, de Stadsschouwburg, de Balie, Paradiso, De Melkweg en Pathe-City weten de Smoeshaan te vinden. Zowel beneden in het café als op de eerste etage in het restaurant kunt u terecht voor eten à la carte uit de Franse, Italiaanse en mediterrane keuken. Dus gaat u een echt avondje uit, dan mag een bezoek aan De Smoeshaan daar niet bij ontbreken.

Geschiedenis

De naam “Smoeshaan”

De naam is afkomstig van een toneelstuk van de Romeinse schrijver Plautus. Het werd in 1968 opgevoerd door Toneelgroep Centrum onder regie van Hagen Mueller-Stahl. Tijdens de voorstelling droegen de acteurs fallussen van gips op hun lichaam, hetgeen grote opschudding veroorzaakte. De burgemeester (Dhr Cremer) van Haarlem, waar het stuk in première ging, noemde het optreden ‘zedenkwetsend’ en verbood het.

De recensies die over het algemeen slecht tot zeer slecht waren, weerhielden het publiek er niet van in groten getale naar die schouwburgen te komen waar het stuk wel gespeeld mocht worden. In de Amsterdamse Kleine Komedie werd het optreden bijgewoond door een delegatie van de zedenpolitie, die geen aanleiding zag het te verbieden.

Begin 1975 werd vergaderd over de naam voor het toekomstige café-restaurant in het door Toneelgroep Centrum gekraakte Bellevue. De directeur van het gezelschap, Egbert van Paridon, kwam op het idee. In de toenmalige toneelwereld was ‘Smoeshaan’ een begrip dat associaties opriep met verguisd, omstreden, verboden en berucht.