Skek

MENUKAART

Bij ‘Skek zijn we met z’n allen verantwoordelijk voor het eten dat wij serveren. Iedere drie maanden bedenken we een nieuwe kaart waarbij we onze creativiteit de vrije loop laten. Wel proberen we daarbij rekening te houden met een aantal principes: we eten wat het seizoen schaft en houden rekening met de manier waarop onze producten verbouwd en vervaardigd worden. Zo proberen we balans te houden tussen creatieve gerechten en verantwoorde keuzes. Bekijk hieronder de gehele menukaart en de drankenkaart.

Dinsdag 19 april is er weer een proefavond voor de zomerkaart. Voor meer informatie: kijk bij het kopje proefavond.

Menu- en drankkaart

FILOSOFIE

Eetcafe ‘Skek, in het hartje van Amsterdam, maakt onderdeel uit van Stichting Kriterion. Zoals je op de website van Kriterion kan lezen, kent Kriterion een lange en woelige geschiedenis die begon tijdens de Tweede Wereldoorlog met de verzetsgroep rond Wouter van Zeytveld en Piet Meerburg (1919-2010). Op 1 juni 1945 werd de Stichting Onderlinge Studenten Steun opgericht die als doel had “studenten aan de Amsterdamse Universiteiten in staat te stellen zelf de kosten van hun studie te verdienen.”

Vele jaren en een aantal Kriterion projecten later, bedachten zes studenten bij de Kriterion Pomp (Gerben, Angela, Jeffrey, Hanneke, Marjolein en Richard) in 2004 dat het geweldig zou zijn als er een nieuw Kriterion project opgezet zou worden, en wel een eetcafé in het hart van Amsterdam. Dit miste volgens hen nog een cultureel eetcafé in het centrum dat voor studenten was en door studenten gerund werd. Zij geloofden dat het actief en zelfstandig runnen van een zaak heel belangrijk is voor het opdoen van (meer dan gewone) werkervaring. Niet gehinderd door het gebrek aan ervaring in het ondernemerschap lazen zij boeken als “hoe schrijf je een ondernemingsplan?” en “hoe doe je marktonderzoek?“. Stap voor stap ontwikkelden zij een businessplan. Er werden tripjes gepland naar groothandels om te leren over inkoopprijzen, er werd gegeten bij eetcafés in het centrum om de markt te verkennen en er werden vragenlijsten uitgestuurd naar studenten om behoeftes te peilen.

De zomer van 2006 was de zomer van de opstart, wat vooral betekende: keihard verbouwen. Na een maandje testen was de officiële opening op 14 september 2006 met een groot feest. Tot op de dag van vandaag bestaat ‘Skek nog steeds en draaien we op volle toeren. Ook besteden we nog steeds met grote regelmaat aandacht aan de gedachte achter ons eetcafé en onze filosofie. Naast dat we voor en door studenten zijn, omschrijven we onszelf ook graag als eerlijk, cultureel, nieuwsgierig en liefdevol. Waarom?

Eerlijkheid staat hoog in het vaandel: op onze menukaart staan bijvoorbeeld alle ingrediënten die we gebruiken voor onze gerechten. Bij ‘Skek zijn we met z’n allen verantwoordelijk voor het eten dat wij serveren. Iedere drie maanden bedenken we een nieuwe kaart waarbij we onze creativiteit de vrije loop laten. Wel proberen we daarbij rekening te houden met een aantal principes: we eten wat het seizoen schaft en houden rekening met de manier waarop onze producten verbouwd en vervaardigd worden. Zo proberen we balans te houden tussen creatieve gerechten en verantwoorde keuzes.

We zijn ook open over onze werkwijze. Er is bij ons geen baas; er zijn wel dertig studenten die hun stinkende best doen om je een fantastische avond te geven. We zijn allemaal amateurs die met hun passie voor eten en een hart voor horeca aan je tafel en in de keuken staan. Dat gaat nou eenmaal niet altijd vlekkeloos en ook dat zullen we je altijd vertellen. We horen graag van jou wat we beter kunnen doen. Kritiek houdt ons scherp, en zorgt dat we kunnen blijven leren en verbeteren.

‘Skek is echter meer dan alleen een eerlijk eetcafé, we streven er ook naar om een cultureel platvorm te zijn. Daarom hebben we ook een podium waar beginnende artiesten hun kunsten kunnen vertonen. Een aantal avonden per week komen er bij ons muzikanten optreden die vaak door het grote publiek nog ontdekt moeten worden. Van jolige klezmerbands tot gevoelige singer/songwriters, ons kleine podium is voor hen. Naast de reguliere optredens hebben we iedere derde zaterdag van de maand een ‘Open Mic, waar iedereen, jong en oud, welkom is om zijn verborgen rockskills ten gehore te brengen. En dat is nog niet alles… iedere ‘Vrijnacht kun je bij ons terecht om de voetjes van de vloer te gooien na je overvolle werkweek.

In lijn met onze filosofie bieden wij kunstenaars de mogelijkheid hun kunst tentoon te stellen aan de hoge muren van onze eetkamer. Dus als je gesprek stilvalt, is er altijd nog mooie kunst om naar te kijken. Een paar keer per jaar wisselt de expositie, ingeluid door een feestelijke opening. Zo proberen we op alle fronten een platform van zelfontplooiing te zijn.

Boven alles is ‘Skek nieuwsgierig: we zijn een club jonge studenten die willen weten hoe je een bedrijf opbouwt en draaiende houdt. Het is een roerig bestaan: met ups en downs, maar ook een gestage groei. Gelukkig leren we snel bij, en dragen we onze kennis weer over aan de volgende bups studenten. We houden van experimenteren: gekke dingen op onze kaart, wilde kunst aan onze muren en beginnende bandjes op ons podium. We dromen ervan een platform zijn waar studenten op alle fronten de kans krijgen zich te ontwikkelen en samen een goedlopend restaurant, een gezellig café, een lunchroom, een theehuis, een leerbedrijf, een poppodium en een expositieruimte onder één dak te draaien. Een tikkeltje ambitieus, wellicht zelfs gekkenwerk… Maar toch echt werkelijkheid!

Ten slotte een aspect van ‘Skek dat absoluut niet vergeten mag worden: onze liefde voor gezelligheid. Ons café doet menige gast denken aan een gezellige huiskamer. Dat proberen we zo te houden door altijd verse bloemetjes op tafel te hebben staan en sfeervolle achtergrondmuziek te draaien. Ook worden onze nieuwe leden altijd begeleid door een coach die ze leert om gastvrij te zijn en om alle vragen te kunnen beantwoorden die je voor ons hebt. We proberen zo toegankelijk mogelijk te zijn en om al onze gasten zich thuis te laten voelen. Of je nou die uitbundige vriendengroep aan onze grote ronde tafel bent of stilletjes op de bank een boek zit te lezen, of je nou onze vaste gast bent of een verdwaalde toerist: iedereen is welkom in ons ‘home away from home‘.