Stadsherberg ’t Pumpke

‘t Pumpke, al ruim 90 jaar een begrip

Op een van de mooiste pleinen van Nederland, de Parade in ‘s-Hertogenbosch, vindt u vlak bij de Sint Jan, Stadsherberg ’t Pumpke. Al ruim negentig jaar een begrip en van oudsher gekenmerkt door Brabantse gastvrijheid en gezelligheid. Een goede kwaliteit voor een redelijke prijs, zo laat de menukaart van ’t Pumpke zich het best omschrijven.

Bossche bol, lunch, borrelen of een diner

U kunt er vanaf ’s morgens tot ‘s nachts terecht voor een heerlijk kopje koffie met de echte Bossche Bol van Jan de Groot of appelgebak, een goede lunch, een betaalbare dinerkaart of een hapje voor bij de borrel van onze uitgebreide happenkaart. Overdag een trefpunt van vaste gasten die de weg naar ’t Pumpke al jaren weten te vinden of toeristen die in de nabijheid van de kathedraal even willen uitrusten. Een uitgebreide lunch, diner of borrel kaart biedt voor ieder wat wils.

‘s Avonds in het Pumpke

’s Avonds, na afloop van de theatervoorstelling, is er mogelijkheid om onder het genot van een drankje, nog wat na te kaarten. In het weekend ‘s avonds is ’t Pumpke het domein van de jeugd. Het geluidsniveau gaat omhoog en tot in de vroege uurtjes wordt er gedanst en gefeest. Redenen genoeg dus om eens langs te komen in Stadsherberg ’t Pumpke en u er zelf van te overtuigen dat bovenstaande omschrijving overeenkomt met de werkelijkheid. Wij heten u van harte welkom.

Neem een kijkje bij ons binnen

 

Over ‘t Pumpke

1916: Water en Vuur

De geschiedenis van ’t Pumpke gaat terug tot 1916, toen Johannes Bosmans, in de wandeling gewoon Jan geheten, in de inmiddels verdwenen Hooge Nieuwstraat een water- en vuurhuis begon. In die tijd, er was geen elektriciteit en stromend water, kwamen de buurtbewoners voor kokend water naar ’t Pumpke, waar het water middels een pomp vanuit een wel (bron) onder het huis werd opgepompt en op de platte buiskachel werd verwarmd. In de winter ook zorgde Jan voor gloeiende kooltjes die, in de stoof gelegd, voor warme voeten zorgden.

Hij was de eerste van vier generaties Bosmans die als exploitant in ’t Pumpke actief zouden zijn. Vanwege de in de buurt aanwezige veemarkt, die toen op het huidige Kardinaal van Rossumplein werd gehouden, had Jan ook veel aanloop van buiten. De boeren die op de markt hun vee verkochten haalden er het water voor hun koffie en na afloop van de markt hun borreltje. Toen begin jaren dertig de veemarkt verkaste, naar wat tegenwoordig de Brabanthallen heet en door de komst van waterleiding en stroom de functie van water- en vuurhuis overbodig werd, bleef de café-functie bestaan.