Urland

In zijn (voorlopig) eeuwige zoektocht naar het vinden van het Verhaal der Verhalen, attaqueert oerverteller Thomas Dudkiewicz zijn never ending story in zijn nieuwe solo The Last Chapters. Een existentiële, immersieve ervaring waarin een verhalenverteller in het hoofd duikt van de comateuze acteur ‘Thomas’, om hem in een laatste wanhoopspoging weer bij bewustzijn te brengen. De storyteller sleurt Thomas mee in een persoonlijke odyssee langs de rafelranden van de verbeelding en het Zelf. In het onderbewuste heerst chaos, in het verhalende huist orde. Maar het onderbewuste vecht terug. Een kosmische botsing op leven en dood.
Net als in Bedtime Stories speelt de soundscape een grote rol in de onderdompelende kracht van deze performance. Ditmaal maakt Dudkiewicz gebruik van een immersief geluidssysteem met binaurale audio. Een medium waarmee hij samen met sound designer Tomas Loos, die live het geluid aanstuurt, een nieuwe manier exploreert om ontelbare werelden op te roepen en het ultieme verhaal tot leven te brengen.
Engels is de voertaal in deze voorstelling die je beleeft in binaurale audio (3D) met een koptelefoon.
Deze voorstelling is ook zeer geschikt voor mensen met interesse in sound design / podcasts / geluidskunst en bijvoorbeeld Ableton (zowel licht als geluid wordt er door aangestuurd) gebruiken om audioproducties te maken. Daarover kun je hier meer lezen.

Urland is een Artist in Residence
Met Artists in Residence geeft Theater De Maagd creatieve artiesten een steuntje in de rug om hun talenten nog verder te ontwikkelen waardoor hun prestaties nog meer potentie krijgen dan ze al hebben. Ondersteund door Fonds Podiumkunsten krijgen twee theatergezelschappen, mits praktisch mogelijk, de beschikking over alle faciliteiten en knowhow van Theater De Maagd en de mensen die daar rondlopen. Ze tekenen daarvoor een samenwerkingsovereenkomst. Poppodium Gebouw-T ondersteund op deze wijze popbands.
Onbeperkt Avontuur Abonnement
Deze voorstelling is extra toegevoegd aan het Onbeperkt Avontuur Abonnement. Met dit, inmiddels uitverkocht, abonnement kun je naar selecteerde avontuurlijke voorstellingen in De Maagd. Kijk hier voor meer informatie en de andere avontuurlijke voorstellingen.

In de media
Theaterkrant (Iris Spanbroek) schreef:
"In deze audioperformance gaat Dudkiewicz als rasechte en buitengewone verhalenverteller
door op de lijn van Bedtime Stories. Met een binauraal geluidsysteem wordt een soundscape
gecreëerd die je, dankzij koptelefoon, volledig omringt. Op de bühne zien we een verteller met
wat apparatuur, het verhaal sober aangezet met minimaal spel; de kracht zit hem in
stemgebruik, tekst en bijkomende geluidseffecten. Meer is er niet nodig om een enorm rijke
wereld te scheppen, die zeer nieuwsgierig maakt naar de uiteindelijke voorstelling."
Theaterkrant (Sam Simons) schreef:
"Een sprookjesachtige, gruwelijke queeste voorbij de grenzen van de verbeelding. [...] Het knappe samenspel tussen Dudkiewicz en Loos is een genot om naar te kijken. Dudkiewicz is als verteller virtuoos. Met gemak schakelt hij continu tussen microfoons, stemmetjes en rollen.
- keuze van de criticus op Theaterkrant.nl
NRC **** (Elisabeth Oosterling) schreef:
"Drie katten, een Amerikaanse schrijver of een bloeddorstige vis; met zijn stem kan Thomas Dudkiewicz alles zijn. [...] Als toeschouwer draag je een koptelefoon, waardoor het auditieve epos je oren binnen knalt of je, bijna fluisterend, kippenvel bezorgt. De live uitgevoerde soundscape van Tomas Loos zet de epische gevechten en heen en weer schietende dialogen kracht bij: onweer dondert, water raast en opeens tsjilpen de vogels. En zo is The Last Chapters een ode aan de verbeelding, waarin Dudkiewicz met zijn betoverende stemgebruik intrigeert en indruk maakt"
Quote van bezoeker Carla tijdens première op 24 februari:
"Nog nooit zoiets gezien. Wat een fenomenale voorstelling. Het verhaal zat ook goed in elkaar en de performance was perfect. En echt ideaal met de koptelefoon. Dikke 10!"
Jury BNG Bank theaterprijs 2016 schreef over Bedtime Stories (een andere voorstelling):
“Thomas Dudkiewicz is een meesterverteller die complete werelden weet op te roepen met zijn
stem. Gewapend met een vlekkeloos Amerikaans accent, een geluidscomputer en slechts
enkele lichteffecten vertelt Dudkiewicz een verhaal doorspekt met fantasy-elementen dat
opvallend veel zegt over de wereld waarin wij allen leven.”

More from this establishment

Urland

  • Information
  • Theater
Theater De Maagd, Steenbergsestraat 6, Bergen op Zoom

In zijn (voorlopig) eeuwige zoektocht naar het vinden van het Verhaal der Verhalen, attaqueert oerverteller Thomas Dudkiewicz zijn never ending story in zijn nieuwe solo The Last Chapters. Een...

Kluun live

  • Theaterschool
Theater De Maagd, Steenbergsestraat 6, Bergen op Zoom

Kluun zijn bestseller staat al twee jaar in de top60 met meer dan 120.000 verkochte exemplaren, de podcast behoorde meteen bij introductie tot de best beluisterde podcasts van Nederland en nu gaat...

Romeo & Julia

  • Information
  • Theater
  • Theatre
Theater De Maagd, Steenbergsestraat 6, Bergen op Zoom

Een spectaculaire remake van Shakespeares beroemde verhaal over liefde, vriendschap en verraad. De 13-koppige topcast van acteurs en dansers met Vanja Rukavina (Romeo) & Soumaya Ahouaoui (...

Romeo & Julia

  • Information
  • Theater
  • Theatre
Theater De Maagd, Steenbergsestraat 6, Bergen op Zoom

Een spectaculaire remake van Shakespeares beroemde verhaal over liefde, vriendschap en verraad. De 13-koppige topcast van acteurs en dansers met Vanja Rukavina (Romeo) & Soumaya Ahouaoui (...

Rundfunk

  • Cabaret
Theater De Maagd, Steenbergsestraat 6, Bergen op Zoom

Na het succes van Wachstumsschmerzen, Todesangstschrei en vooral Schau komt Rundfunk in het nieuwe theaterseizoen nog een keer terug naar De Maagd met Schau. Opnieuw nog grootser en scherper! De...