/Keti /Koti

/Keti /Koti
Op maandag 1 juli vieren en herdenken we bij Studio/K Keti Koti (‘verbreek de ketenen’). Samen staan we stil bij de wettelijke afschaffing van de slavernij op 1 juli 1863 in Suriname en het Caribisch deel van het Nederlandse Koninkrijk en de langdurige nalatenschap van het koloniale systeem. Tegelijkertijd vieren en eren we de rijkdom aan verbintenis en verzet hiertegen, door middel van film, spoken word en een gezamenlijke gratis maaltijd. We beginnen met een unieke vertoning van een visual poem van filmmaker en woordkunstenaar Ford Curlingford. Dit werk zal voor dit programma voor de eerste keer vertoond worden. De visual poem wordt gevolgd door een vertoning van Moeder Suriname – Mama Sranan. Na afloop van het filmprogramma serveren wij in het café-restaurant gratis (vega) Heri Heri uit eigen keuken. Hiervoor is geen ticket nodig, maar op = op.

Programma
16:55 – 18:30 visual poem van Ford Curlingford + vertoning Moeder Suriname – Mama Sranan (2023) van Tessa Leuwsha.
18.30 – 19.30 gratis Heri Heri (met vega optie) in het café-restaurant.

Moeder Suriname – Mama Sranan (2023)
Een vrouw blikt terug op haar leven, in vertelling en zang. Middels een stroom aan meeslepend, deels ingekleurd archiefmateriaal reizen we met haar mee langs Suriname en de onafhankelijkheid in 1975; langs Nederland; en langs verschillende generaties moeders en kinderen. Met deze beelden illustreert filmmaker Tessa Leuwsha het verhaal van Surinaamse vrouwen zoals haar grootmoeder, die wasvrouw was.
Ze werd in 1905 geboren uit een witte moeder en een zwarte vader – een schande. Haar vader werd gedwongen te vertrekken en ook haar moeder verdwijnt. Ze wordt uitgescholden als ‘halfbloed’, moet als kind hard werken en wordt zich langzaam bewust van de stand van zaken rond de Nederlandse koloniale verhoudingen (“wij werken en zij kijken toe”). Maar binnen deze omstandigheden is ze vastbesloten het beste uit haar leven te halen, ook al is de vader van haar kinderen altijd elders aan het werk voor de Nederlanders. Ze verhuist naar de drukke hoofdstad Paramaribo, waar ze haar kinderen alleen grootbrengt.

Moeder Suriname – Mama Sranan, een documentaire van Tessa Leuwsha, geïnspireerd op haar boek Fansi’s stilte, werd beloond door het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) met een Special Mention in de categorie Best Dutch Documentary 2023.