LOU

zo 13 okt. 2024 - Toon Hermans Theater - Laaglandzaal

Bestel

Ik ben er nog… Die woorden galmen na wanneer ik Theater aan het Vrijthof Maastricht verlaat. De monologen, de verhalen, de gezongen gedachten van de hoofdrolspeler maakten het geschrevene audiovisueel bij vlagen kippenvellig, tot zwijgend luisteren gedoemd. Hoe één persoon - op de juiste en gezette tijden geholpen door de accordeonist - de geschreven woorden omzette, alsof ikzelf onderwerp van het verhaal werd.
Edmond Ackermans

De muziektheatervoorstelling LOU is gebaseerd op het gelijknamige boek van Armand Houben. Over wat die grote mensen oorlog van ’40 – ’45 deed met het kleine leven van de zesjarige Lou Wijngaard, een joods jongetje uit Zuid-Limburg.   
Uit het boek:
“We zijn gewoon gelukkig en gewoon thuis als de bel gaat en m’n vader zomaar wordt meegenomen door Duitse soldaten. Een paar maanden later maakt m’n moeder me wakker en lopen we midden in de nacht Maastricht uit. M’n nieuwe huis wordt een kamer boven een café in Brussel, waar ik moest fluisteren en op m’n tenen lopen. Ik ben pas zes… Op een dag lig ik verstopt onder een laken, op de enige kast in die kamer. M’n moeder ligt onder het bed. Er stampt iemand met zware legerlaarzen de trap op. Ik houd m’n adem in. Nog steeds, als ik terugdenk aan dat moment. Wat die man toen gedaan heeft, dat geloof je niet…”
Grote vragen
In LOU zien we de kleine Lou en de oude Lou, die terugkijkt en vragen heeft. Heb je in een oorlog alleen maar vrienden en vijanden? Is het waar dat er voor iedereen een plekje op de wereld is? Kunnen we daarvoor zorgen? Hoe komt het dat volslagen onbekenden hun leven voor jou op het spel zetten? Zou ik dat durven voor de grote en kleine Lou’s van nu? LOU stemt tot nadenken. 
Uit het publiek
Op 6 april vond een ontroerende première plaats van de voorstelling Lou. Het publiek moest even tot zichzelf komen, waarna een warm en lang applaus volgde:

'Ik had af en toe kippenvel.'

'Soms had ik het idee alsof ik zelf de hoofdpersoon van het verhaal was'

'Het maakte stil'

'Ik kende het boek, maar dat het zo op het toneel gebracht kon worden!'

'Dit raakt.'

More from this establishment

VO-LU-ME

  • Childfriendly
Toon Hermans Theater, Mgr. Claessensstraat 2, Sittard

vr 4 okt. 2024 - TOON HERMANS THEATER - Charles Eyckzaal

Bestel

Peutertheater is niet nieuw, maar deze makers, inclusief regisseur Inez Derksen, geven het genre een heel eigen impuls...

Renée van Wegberg en Suzan Seegers

  • Performance
Toon Hermans Theater, Mgr. Claessensstraat 2, Sittard

do 10 okt. 2024 - Toon Hermans Theater - Grote Zaal

Bestel

Waar ervaar je het gevoel van veiligheid en waar en bij wie is de plek waar je echt jezelf kan zijn? Die vragen gaan we ons...

The Preacher Men

  • Music
Toon Hermans Theater, Mgr. Claessensstraat 2, Sittard

do 10 okt. 2024 - Toon Hermans Theater - Laaglandzaal

Bestel

Als je blues zegt dan zeg je The Preacher Men.
Margriet van der Linden

Een heerlijk plakkerig sfeertje....

Philharmonie Sittard i.s.m. de Marinierskapel der Koninklijke Marine

  • Performance
Toon Hermans Theater, Mgr. Claessensstraat 2, Sittard

vr 11 okt. 2024 - Toon Hermans Theater - Grote Zaal

Bestel

Een spectaculaire muziekavond met de slagwerkers van de Philharmonie Sittard en de Marinierskapel der Koninklijke Marine...

Cyrille Niël

  • Performance
Toon Hermans Theater, Mgr. Claessensstraat 2, Sittard

za 12 okt. 2024 - Toon Hermans Theater - Grote Zaal

Bestel

Deze voorstelling zou iedere Limburger gezien moeten hebben.
Henk Hover - L1

Een heerlijke avond...