Entree: €10,- (regulier), entree voor Arti-leden: gratis let op! Beperkt aantal kaarten beschikbaar dus wees er snel bij, en max. 1 per Arti-lid. RESERVERINGSLINK (reserveren verplicht).
Op donderdag 24 oktober van 16.30 tot 18.30 uur vindt bij Arti een bijzonder interview plaats tussen Mathijs Deen, Loes Gompes en Anita Mizrahi. Centraal staat het indrukwekkende boek ‘De vlucht wordt duur betaald’ van Loes Gompes. Dit boek vertelt de vluchtverhalen van Simon Gompes, een kind uit een seculier joods gezin, en Herman Schpektor, kind van orthodox-joodse ouders. Beiden ontvluchtten als tieners het antisemitisme dat Europa overspoelde na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog.
Loes Gompes beschrijft niet alleen de persoonlijke verhalen van Nederlands-joodse staatsburgers, maar geeft ook een gedetailleerde reconstructie van de houding van de Nederlandse regering in ballingschap ten opzichte van de Nederlands-joodse vluchtelingen. Hoe snel werd er gehandeld? En speelde antisemitisme een rol in de hulpverlening? Haar onderzoek naar de financiële steun voor deze vluchtelingen brengt onthutsende conclusies aan het licht.
Arti-lid Anita Mizrahi werd geïnspireerd door Gompes’ speurtocht naar het verblijf van haar familie in Portugal en maakte de documentaire ‘Lisbon, Harbour of Freedom’. In deze documentaire wordt de kijker meegenomen naar het Portugal van 1941, waar talloze joodse vluchtelingen op weg naar veiligere bestemmingen hun toevlucht zochten.
Loes Gompes en Anita Mizrahi worden geïnterviewd door schrijver en radiomaker Mathijs Deen. Zijn verhalenbundel ‘Brutus heeft honger’ werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs. In 2013 beschreef hij de rijke geschiedenis van de Waddeneilanden in ‘De Wadden’, waarvan ruim 30.000 exemplaren zijn verkocht. Thans maakt hij furore met zijn Waddenthrillers.
Dit interview biedt een unieke kijk op het verhaal van Loes Gompes en de vaak onderbelichte rol van de Nederlandse regering tijdens de oorlog. Kom luisteren en ontdek de fascinerende verhalen achter deze indrukwekkende werken.